Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Várjuk régi és új óvodásainkat

 

Tisztelt Szülők!

Szeretettel várjuk új és régi Óvodásainkat a 2018/ 2019 nevelési év első napjaiban.

Legkésőbb 3 éves kor után minden kisgyereknél eljön a nap, amikor óvodába megy. És bár próbálnánk a széltől is óvni szemünk fényét, valószínűleg nem csoda, hogy minden intézményben elhangzik a mondat: „Anyuka, Önnek kell elengedni a kicsit”. Ez egy hatalmas lépés a leválás felé, nem csak a gyereknek, a szülőknek is.

Ebből is adódik, hogy a beszoktatás sikere a kisgyerek és a fogadó intézmény mellett sokban függ az édesanyától, a beszoktatást kísérő felnőttől is. Számít, hogyan készíti fel a kicsit a óvodára, milyen információi vannak, a felnőtt milyen lelkiállapotban vagy stb. áll, hogy néhány önkéntelen hibával bizony síróssá és nehézkessé is válhat!

A gyermek nincs megfelelően felkészítve a változásra.

A gyerekek szeretik az állandóságot és a kiszámíthatóságot, ugyanakkor rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz is, ha tudják, hogy mikor mi fog történni. Ezért is nagyon fontos, hogy pontosan tudja, hogy mikor mire számíthat. Ki lesz vele az óvodában, ott mit fognak csinálni és a legfontosabb, hogy anya érte fog menni. Megkönnyítheti az első napokat, ha már a beilleszkedés előtt többször elsétálnak az óvoda előtt, esetleg látja a vidám gyerekeket játszani, többször bejárják az útvonalat, amelyen majd menni fognak.
A gyermek a kedvenc játékát, kispárnát, stb magával hozhatja. Ez biztonságot ad neki.

Igazodjunk a napirendhez.

Otthon általában lazább a napirend, az óvodában azonban játékos ám kötött napirendhez alkalmazkodnak. Ez biztonságot ad a gyerekeknek is, rendszerezettebbé teszi a napjaikat és segít az új szokások kialakításában. Érdemes már a beszoktatás előtt megkérdezni, hogy mi a napirend az adott csoportban és lehetőleg, ahhoz alakítani az otthoni napokat is.

Hagyjunk kellő időt a készülődésre

A reggeli készülődés minden család életében vitaforrás. A gyerekek nem működnek olyan szervezetten, mint a felnőttek. Szeretnek mindenből játékot csinálni, ami viszont feszültté teszi a minden reggel rohanó felnőtteket. Új szokásrendszer a reggeli készülődéshez, amelyet minden reggel következetesen jó lenne betartani is. Így a kicsi is jobban tudja, hogy mit vár tőle anya, apa és könnyebben tud hozzá alkalmazkodni.

Következetesség meghozza eredményét.

Óvodánkban a beilleszkedés, visszailleszkedés a gyermek igényeihez alkalmazkodik. Vannak kisgyerekek, akiknek néhány nap is elég.
Mindig meg kell beszélni, hogy pontosan mikor jönnek  érte, pl. ebéd után, uzsonna után, és azt illik megtartani. Így ő is tudja, hogy mikor számíthat újra családtagjaira. Óvodapedagógusaink javaslatai nagyban segíthetik, mikor maradjon szülő,nagyszülő nélkül a gyermek a csoportban.

Elköszönés fontossága.

Egy anyukája után síró kisgyereknél nincs szomorúbb látvány, az ember szíve szakad bele, de a lehető legrosszabb megoldás, ha ezt elkerülendő inkább el sem búcsúzik a gyerektől, csak úgy eltűnik. Előbb vagy utóbb észre fogja venni, és az neki sokkal rosszabb lesz. A sírás a legtöbb esetben csak anyának szól, ahogy pedig telnek a napok, egyre könnyebb lesz az elválás.

A betegségeket könnyebben elkapják a gyerekek.

Az óvodába kerüléssel párhuzamosan a betegségekre is fel kell készülni. Közösségben a gyerekek könnyebben elkapják a betegségeket. És bár igaz, hogy az új környezet miatti feszültség miatt is támadhatóbb a kicsi szervezete, a vitaminoknak, gyümölcsöknek,stb. köszönhetően csökkenteni lehet a kezdeti betegségek előfordulását.

Természetes megnyilvánulás az aggodalom, mi lesz ezután?

A legrosszabb hiba mind közül, azonban, ha túlságosan aggódik a Szülő. Fontos lépés ez a kicsinek, ami telhet vidáman és nevetve, de ehhez szerető családja is kell. Ez teljesen természetes folyamat, jól fogja magát érezni és jó helyen lesz. Attól, hogy ovis, még ugyanúgy a család szemefénye marad, ugyanúgy fogja szeretni szüleit, nagyszüleit és mindenkit. A délutánt úgyis együtt lehet szeretetben tölteni majd.

Nem hiába mondják: gyereknek gyerek a barátja. Segítsünk neki együtt örömmel megélni ezt az időszakot!

 

2018-08-27

Horváthné Kapocsi Anikó

óvodavezető